Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Πρασινάδας Ημαθίας, Α΄- Β΄ τάξεις. Καλώς ήρθατε στο Πολύχρωμο Σχολείο μας! Εδώ επικοινωνούμε, συνεργαζόμαστε, αγαπάμε, πειραματιζόμαστε, μαθαίνουμε, κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε, γελάμε, τρέχουμε και γινόμαστε καλύτεροι!
Εμείς
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020
Κανόνες εικονικής τάξης
17 Νοεμβρίου 1973
Αγαπητό ημερολόγιο,
από προχτές ακούμε στο ραδιόφωνο έναν παράξενο σταθμό. Είναι ο ραδιοσταθμός των φοιτητών, που καλούν τους Αθηναίους να πάνε στο Πολυτεχνείο.Κατεβήκαμε και εμείς μαζί με τον μπαμπά να δούμε, όπως είπε ο μπαμπάς, κάτι«γενναία παιδιά».
Φτάσαμε σε ένα μεγάλο κτίριο σαν αρχαίο, που γύρω του είχε μια μεγάλη αυλή με κάτι δέντρα που νομίζω πως τα λένε φοίνικες. «Αυτό είναι το Πολυτεχνείο» είπε ο μπαμπάς μου. Γύρω από την αυλή είχε ψηλά σιδερένια κάγκελα. Πάνω τους ήταν ανεβασμένοι πολλοί νέοι, κορίτσια και αγόρια, ο ένας δίπλα στον άλλο, που φώναζαν δυνατά «Ψωμί,παιδεία, ελευθερία». «Ποπό! Σαν φυλακισμένοι είναι εκεί μέσα» είπα στον μπαμπά μου, και εκείνος μου είπε γελώντας: «Αυτοί είναι οι μόνοι ελεύθεροι». Όλο με αινίγματα μιλά ο μπαμπάς αυτές τις μέρες!
Οι τοίχοι μέσα και έξω από την αυλή ήταν γραμμένοι με περίεργες φράσεις. Τι γινόταν έξω από την αυλή! Πολύς κόσμος είχε μαζευτεί και κάποιοι ήταν πολύ συγκινημένοι. Κάτι μεγάλα μπλε αυτοκίνητα, που έμοιαζαν με κλουβιά, ήταν σταματημένα απέξω. Ένα κόκκινο βαρέλι, σαν και αυτό που έχει η γιαγιά μου στην αυλή της για το πετρέλαιο, ήταν στη μέση του δρόμου, και μέσα έκαιγε φωτιά. Είχε πολύ καπνό γενικά, δεν ξέρω αν έφταιγε η φωτιά από το βαρέλι ή κάτι άλλο. Έτσουξαν τα μάτια μας, γι' αυτό μπαμπάς είπε να επιστρέψουμε στο σπίτι.
Στο σπίτι ο μπαμπάς άνοιξε το ραδιόφωνο και άκουγε σκεφτικός τα παιδιά του Πολυτεχνείου. Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε δεν τον είχα δει τόσο αναστατωμένο!
Πόσο θα ήθελα να ήμουν μεγάλη και να ήμουν μέσα στην αυλή του Πολυτεχνείου, να φωνάζω και εγώ σκαρφαλωμένη στα κάγκελα…
Υ.Γ. Αλήθεια, τι έγινε ακριβώς στο Πολυτεχνείο; Να ρωτήσω αύριο τον μπαμπά.
Κείμενο από το βιβλίο Γλώσσας Β΄ δημοτικού
- Πάτησε ΕΔΩ για να διαβάσεις για την πορεία του Πολυτεχνείου από τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ της Σοφίας Ζαραμπούκα από το Μικρό Αναγνώστη
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020
Καλησπέρα σας!
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020
Η εισαγωγή της ρομποτικής στο σχολείο έχει πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά, καθώς τους βοηθά να αναπτύξουν βασικές ικανότητες για τον 21ο αιώνα: δεξιότητες προγραμματισμού , επίλυση προβλημάτων , δημιουργικότητα , επικοινωνία και
Είναι πολύ σημαντικό, ως εκπαιδευτικοί, να προετοιμάσουμε τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία και οικονομία και η εισαγωγή της ρομποτικής στο σχολείο είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε. Για παράδειγμα, εάν εισαγάγουμε τα παιδιά στη ρομποτική σε νεαρή ηλικία, τους δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουν τυχόν ενδιαφέροντα και ταλέντα που μπορεί να έχουν σε αυτόν τον τομέα . Κάνοντας τους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να είναι δημιουργοί της τεχνολογίας και καινοτόμοι τους δίνουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την μάθησή τους, να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να συνεχίσουν με σιγουριά σπουδές και σταδιοδρομίες που σχετίζονται με το STEM.
Πηγή: European Schoolnet Academy
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού
Θα πάρουμε μέρος με δύο προγράμματα:
1) Πρώτα προγραμματίζω στο χαρτί
2) Χρωματίζω τα pixels με βάση τον κώδικα και ανακαλύπτω την κρυμμένη εικόνα.
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020
Δηλώσαμε συμμετοχή στην
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020
Άνοιξε το σχολείο...
Το μεσημεράκι μεταφέραμε τη φύση μέσα στην τάξη μας. Η Αμπελοφυλλίτσα θα μας συντροφεύει αυτό το φθινόπωρο!!! Ας πάνε όλα καλά!!!
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020
Δευτέρα 18 Μαΐου 2020
Παρασκευή 15 Μαΐου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας
Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από τότε, κάθε χρόνο τη 15η Μαΐου γιορτάζουμε την οικογένεια, το σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή μας και τη σπουδαιότητά της ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Οικογένεια είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώνουμε. Εκείνοι που μας αγαπάνε ανιδιοτελώς, που είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο και παραμένουν στο πλευρό μας όσα χρόνια και αν περάσουν. Μας ξέρουν καλύτερα από τον κάθε έναν, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και είναι αυτοί που μας μαθαίνουν την ζωή. Είναι οι γονείς, τα αδέρφια, οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι θείοι, τα ξαδέρφια, οι φίλοι.
«Η οικογένεια πάνω από όλα» λέμε συχνά και είναι πέρα για πέρα αληθές, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε σήμερα. Άλλωστε ό,τι και εάν βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, δεν θα είχε νόημα εάν δεν μπορούσαμε να το μοιραστούμε με αυτούς τους ανθρώπους.
Μπορεί πολλές φορές να τους έχουμε δεδομένους, δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι. Κάθε μέρα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την οικογένειά μας και να απολαμβάνουμε τις στιγμές μαζί τους όσο περισσότερο γίνεται.
Παγκόσμια Ημέρα της Oικογένειας λοιπόν σήμερα, και ο καλύτερος τρόπος για να τη γιορτάσουμε είναι υπενθυμίζοντας στους εαυτούς μας πόσο μοναδική και σπουδαία είναι η αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε από τους δικούς μας ανθρώπους.
Πηγή: mothersblog
Δευτέρα 27 Απριλίου 2020
Τετάρτη 22 Απριλίου 2020
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.
Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».
Φέτος που μένουμε σπίτι θα γιορτάσουμε αυτή την ημέρα από μακριά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί τους πολίτες να αναρτήσουν στα social media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη, οι οποίες θα συνοδεύονται από τα hashtags #earthday2020 και#ypen
Παρασκευή 17 Απριλίου 2020
Μεγάλη Παρασκευή:
Ο θρήνος, η νηστεία και τα έθιμα της ημέρας
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα πένθους, αργίας και νηστείας, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την Ακολουθία του Επιταφίου. Τηρώντας έθιμα με ρίζες που χάνονται στο παρελθόν, όλες οι περιοχές της Ελλάδας συμμετέχουν στο Πάθος του Κυρίου.
Ας δούμε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά:
Στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής επιτάσσει «φουνταρίες», δηλαδή ματσάκια από κληματόβεργες, στα οποία κάθε νοικοκυρά βάζει φωτιά έξω από την πόρτα της, μόλις σημάνει η καμπάνα του Επιτάφιου. Μέχρι να βγει ο Επιτάφιος, οι κληματόβεργες έχουν πλέον γίνει θράκα, πάνω στην οποία η νοικοκυρά ρίχνει μια χούφτα λιβάνι.
Στην Πύλο και τα γύρω χωριά, πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν το έθιμο και πίνουν ξύδι σε μια ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης στον Χριστό, ενώ στην Κορώνη, εκτός από το ξύδι, ακολουθείται και ο αγυρμός, με παιδιά να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και να ψάλουν τα Πάθη του Χριστού κρατώντας έναν σταυρό και να παίρνουν κόκκινα αυγά, κουλούρια και τσουρέκια.
Σε πολλές περιοχές της χώρας ακολουθούν το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενώ στην Πάρο αναπαριστούν σκηνές από το Θείο Δράμα.
Μια εντυπωσιακή εικόνα παίρνει το λιμάνι της Ναυπάκτου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς η περιφορά του Επιταφίου γίνεται με φόντο τις αναμμένες δάδες που είναι τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου. Στο μέσο της εισόδου του λιμανιού, οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό, που το φωταγωγεί ολόκληρο, δημιουργώντας μία φαντασμαγορική εικόνα.
Στη Χίο, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, οι πόρτες των σπιτιών μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη. Στην Κέρκυρα, οι Επιτάφιοι ακολουθούν μια προσχεδιασμένη ιεροτελεστία και διασταυρώνονται όλες μαζί στο κέντρο της πόλης. Στην Ιο, οι νέοι χωρίζονται σε δύο ομάδες και μετά την Αποκαθήλωση συνηθίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες, ενώ στην Ύδρα ακολουθείται το έθιμο της δέησης, με τον Επιτάφιο της συνοικίας Καμίνι να μπαίνει στη θάλασσα και έτσι να διαβάζεται η Ακολουθία για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών για ήσυχα ταξίδια.Στη Νάξο, το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής απαγορεύει τα φιλιά εις μνήμην του φιλιού που πρόδωσε τον Ιησού, ενώ στα Κουφονήσια το λιμάνι φωταγωγείται από άκρη σε άκρη με δάδες και στην Αμοργό, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά σε κατοίκους και επισκέπτες. Μοναδικό θέαμα αντικρίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης, καθώς στην περιοχή Πύργος χιλιάδες τενεκεδάκια με κεριά τοποθετούνται σε όλη τη διαδρομή του Επιτάφιου.
Σε πολλές περιοχές της Θράκης την ώρα που περνά Επιτάφιος οι νοικοκυρές βγάζουν στην εξώπορτα ένα πιάτο με φυτρωμένους σπόρους και το ξαναπαίρνουν στο σπίτι τα ξημερώματα. Με την επιστροφή της πομπής του Επιταφίου μπροστά στην είσοδο του ναού γίνεται η αναπαράσταση της σκηνής των «κεκλεισμένων θυρών». Ο ιερέας παριστάνει τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης και ψέλνει τους στίχους του Δαυίδ «άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας» και ο ψάλτης, από μέσα, παριστάνει το διάβολο και προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών.
Τέλος, σε πολλά χωριά της Κρήτης, νέοι και νέες, κρατώντας ένα Σταυρό με στεφάνι, γυρνούν τους δρόμους και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς «σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα, σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπώνται…».
Πηγή: People