Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Πρασινάδας Ημαθίας, Α΄- Β΄ τάξεις. Καλώς ήρθατε στο Πολύχρωμο Σχολείο μας! Εδώ επικοινωνούμε, συνεργαζόμαστε, αγαπάμε, πειραματιζόμαστε, μαθαίνουμε, κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε, γελάμε, τρέχουμε και γινόμαστε καλύτεροι!
Εμείς
Δευτέρα 27 Απριλίου 2020
Τετάρτη 22 Απριλίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα της Γης
Σήμερα γιορτάζει το σπίτι μας,
ο πλανήτης μας η Γη.
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.
Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».
Φέτος που μένουμε σπίτι θα γιορτάσουμε αυτή την ημέρα από μακριά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί τους πολίτες να αναρτήσουν στα social media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη, οι οποίες θα συνοδεύονται από τα hashtags #earthday2020 και#ypen
Η δράση αυτή έχει ήδη αναρτηθεί και στον ιστότοπο του Οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (https://www.earthday.org).
Παρασκευή 17 Απριλίου 2020
Μεγάλη Παρασκευή:
Ο θρήνος, η νηστεία και τα έθιμα της ημέρας
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα πένθους, αργίας και νηστείας, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την Ακολουθία του Επιταφίου. Τηρώντας έθιμα με ρίζες που χάνονται στο παρελθόν, όλες οι περιοχές της Ελλάδας συμμετέχουν στο Πάθος του Κυρίου.
Ας δούμε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά:
Στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής επιτάσσει «φουνταρίες», δηλαδή ματσάκια από κληματόβεργες, στα οποία κάθε νοικοκυρά βάζει φωτιά έξω από την πόρτα της, μόλις σημάνει η καμπάνα του Επιτάφιου. Μέχρι να βγει ο Επιτάφιος, οι κληματόβεργες έχουν πλέον γίνει θράκα, πάνω στην οποία η νοικοκυρά ρίχνει μια χούφτα λιβάνι.
Στην Πύλο και τα γύρω χωριά, πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν το έθιμο και πίνουν ξύδι σε μια ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης στον Χριστό, ενώ στην Κορώνη, εκτός από το ξύδι, ακολουθείται και ο αγυρμός, με παιδιά να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και να ψάλουν τα Πάθη του Χριστού κρατώντας έναν σταυρό και να παίρνουν κόκκινα αυγά, κουλούρια και τσουρέκια.
Σε πολλές περιοχές της χώρας ακολουθούν το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενώ στην Πάρο αναπαριστούν σκηνές από το Θείο Δράμα.
Μια εντυπωσιακή εικόνα παίρνει το λιμάνι της Ναυπάκτου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς η περιφορά του Επιταφίου γίνεται με φόντο τις αναμμένες δάδες που είναι τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου. Στο μέσο της εισόδου του λιμανιού, οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό, που το φωταγωγεί ολόκληρο, δημιουργώντας μία φαντασμαγορική εικόνα.
Στη Χίο, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, οι πόρτες των σπιτιών μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη. Στην Κέρκυρα, οι Επιτάφιοι ακολουθούν μια προσχεδιασμένη ιεροτελεστία και διασταυρώνονται όλες μαζί στο κέντρο της πόλης. Στην Ιο, οι νέοι χωρίζονται σε δύο ομάδες και μετά την Αποκαθήλωση συνηθίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι με μικρές σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες, ενώ στην Ύδρα ακολουθείται το έθιμο της δέησης, με τον Επιτάφιο της συνοικίας Καμίνι να μπαίνει στη θάλασσα και έτσι να διαβάζεται η Ακολουθία για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών για ήσυχα ταξίδια.Στη Νάξο, το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής απαγορεύει τα φιλιά εις μνήμην του φιλιού που πρόδωσε τον Ιησού, ενώ στα Κουφονήσια το λιμάνι φωταγωγείται από άκρη σε άκρη με δάδες και στην Αμοργό, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά σε κατοίκους και επισκέπτες. Μοναδικό θέαμα αντικρίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης, καθώς στην περιοχή Πύργος χιλιάδες τενεκεδάκια με κεριά τοποθετούνται σε όλη τη διαδρομή του Επιτάφιου.
Σε πολλές περιοχές της Θράκης την ώρα που περνά Επιτάφιος οι νοικοκυρές βγάζουν στην εξώπορτα ένα πιάτο με φυτρωμένους σπόρους και το ξαναπαίρνουν στο σπίτι τα ξημερώματα. Με την επιστροφή της πομπής του Επιταφίου μπροστά στην είσοδο του ναού γίνεται η αναπαράσταση της σκηνής των «κεκλεισμένων θυρών». Ο ιερέας παριστάνει τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης και ψέλνει τους στίχους του Δαυίδ «άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας» και ο ψάλτης, από μέσα, παριστάνει το διάβολο και προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών.
Τέλος, σε πολλά χωριά της Κρήτης, νέοι και νέες, κρατώντας ένα Σταυρό με στεφάνι, γυρνούν τους δρόμους και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς «σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα, σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπώνται…».
Πηγή: People
Πέμπτη 16 Απριλίου 2020
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα!!!
Καλημέρα, παιδάκια μου!
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και βάφουμε κόκκινα αβγά!!! Μην ξεχάσετε να στείλετε φωτογραφίες με τα βαμμένα αβγά σας!
Η κυρία Χριστίνα, η μουσικός μας, σας στέλνει ένα μήνυμα και πολλές μουσικές ν' ακούτε αυτές τις μέρες!
Αγαπητά μου παιδιά,
σας ετοίμασα κάποιες προτάσεις για μουσική ακρόαση!
Μπορείτε να ακούσετε ύμνους από το σπίτι, να ταξιδέψετε με την κλασική μουσική και να χορέψετε με τα παραδοσιακά τραγούδια!!!
Εύχομαι να περάσετε καλά και να είστε υγιείς!!!
Ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά!!!
Καλή Ανάσταση!
σας ετοίμασα κάποιες προτάσεις για μουσική ακρόαση!
Μπορείτε να ακούσετε ύμνους από το σπίτι, να ταξιδέψετε με την κλασική μουσική και να χορέψετε με τα παραδοσιακά τραγούδια!!!
Εύχομαι να περάσετε καλά και να είστε υγιείς!!!
Ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά!!!
Καλή Ανάσταση!
Αμαναταπούλου Χριστίνα,
Μουσική Αγωγή
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όσα σας έστειλε
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ)
- Προτάσεις για Μουσική Ακρόαση.
- Σύνδεσμοι Μουσικών Ακροάσεων (YouTube).
Τρεις ενότητες:
- Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική (ακούστε ύμνους του Επιταφίου και της Ανάστασης).
- Κλασσική Μουσική.
- Παραδοσιακά Τραγούδια.
Ακούστε και απολαύστε τη Μουσική! Το Πάσχα χορέψτε με τα Παραδοσιακά Τραγούδια!
Καλή διασκέδαση!
Τετάρτη 15 Απριλίου 2020
Πασχαλινά ήθη και έθιμα
στην Ελλάδα
Καλημέρα, αστεράκια μου! Πώς είστε σήμερα;
Ξημέρωσε η Μεγάλη Τετάρτη και βρέχει έξω...
Δεν πειράζει!!! Κάνατε πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια;;; Στείλτε μου μια φωτογραφία με τα δημιουργήματά σας.
Μπορεί φέτος να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αλλά δεν ξεχνάμε όσα κάναμε και κάνανε και οι παππούδες κι οι προπαππούδες μας αυτή την εποχή για να γιορτάσουν το Πάσχα!
Μπορεί φέτος να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αλλά δεν ξεχνάμε όσα κάναμε και κάνανε και οι παππούδες κι οι προπαππούδες μας αυτή την εποχή για να γιορτάσουν το Πάσχα!
Σήμερα θα δούμε ένα πολύ ωραίο βίντεο που ετοίμασε μια νηπιαγωγός με τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα, δηλαδή όσα συνηθίζουμε να κάνουμε το Πάσχα στην Ελλάδα εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
Δείτε το προσεκτικά και μετά θέλω να ζωγραφίσετε το έθιμο που σας εντυπωσίασε και να μου στείλετε μια φωτογραφία της ζωγραφιάς σας.
Τρίτη 14 Απριλίου 2020
Δευτέρα 13 Απριλίου 2020
Κυριακή 12 Απριλίου 2020
Κυριακή των Βαΐων
Μετά από την ανάσταση του Λαζάρου, ο Χριστός με τους μαθητές του έφυγαν από τη Βηθανία για να πάνε στα Ιεροσόλυμα. Όταν πλησίασαν, ο Κύριος κουράστηκε και ζήτησε να ανέβει σε ένα γαϊδουράκι για να ξεκουραστεί λίγο.Πολύς κόσμος μαζεύτηκε στους δρόμους για να υποδεχτεί το Γιο του Θεού. Έστρωναν κάτω ρούχα, κλαδιά ελιάς, φοινικιάς (βάγια) και φώναζαν:
«Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος!»
Οι Γραμματείς και οι Φαρισσαίοι ζήλεψαν και αποφάσισαν να σκοτώσουν το Χριστό.
Έθιμα και παραδόσεις
Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.
Με τα βάγια οι πιστοί στολίζουν την εξώπορτα, τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους.
Αν και είναι ακόμα σαρακοστή, η εκκλησία την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπει το ψάρι.
Φέτος που μένουμε σπίτι θα στολίσουμε ξανά τα περσινά ή νέα κλαδιά από τον κήπο μας.
Καλή Κυριακή των Βαΐων με υγεία!
Σάββατο 11 Απριλίου 2020
Σάββατο του Λαζάρου
Στη Βηθανία ζούσε ένας φίλος του Χριστού, ο Λάζαρος. Είχε δυο αδερφές, τη Μάρθα και τη Μαρία.Κάποτε ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά. Οι αδερφές του κάλεσαν το Χριστό για να τον γιατρέψει.Μέχρι, όμως, να φτάσει ο Χριστός ο Λάζαρος είχε πεθάνει και τον είχαν θάψει. Ο Χριστός πήγε με τους μαθητές του κοντά στον τάφο. Διάταξε να σηκώσουν την πλάκα του τάφου.
-Λάζαρε, έλα έξω ! είπε ο Χριστός.Ο Λάζαρος τότε σηκώθηκε, άνοιξε τα μάτια του και ζωντάνεψε. Ο Λάζαρος αναστήθηκε!Η Μαρία, η Μάρθα και οι άλλοι συγγενείς έκλαιγαν από τη χαρά τους.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα παιδιά στολίζουν καλαθάκια, φτιάχνουν το ομοίωμα του Λαζάρου , μαθαίνουν τα κάλαντα του Λαζάρου και τα τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα…. Οι νοικοκυρές τους δίνουν αβγά , φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαζαράκια κλπ.
Τα κάλαντα του Λαζάρου
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων᾿ τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου ῾φερε χαρτί και κομπολόι.
Οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε,
δώστε μας και μας
να σας χαρούμε.
Ας τα μάθουμε και μεις να τα
τραγουδήσουμε όλοι μαζί, όχι στις γειτονιές του χωριού, γιατί ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και πρέπει να
προσέχουμε, αλλά στην οικογένεια μας, στους φίλους και στους συγγενείς μας από το τηλέφωνο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)