Εμείς

Εμείς
Εμείς

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

20η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της Actionaid

Η δύναμη στο πιάτο σου



      Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων οι Α΄ και Β΄ τάξεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Η δύναμη στο πιάτο σου” της 20ης Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης της Actionaid, που πραγματοποιείται μέσα στον Απρίλιο κάθε χρόνο. 

      Με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, πάνω σε θέματα της Ενεργής Πολιτειότητας, φέτος ενώνουμε τις φωνές μας για έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο. Στο κέντρο της φετινής θεματικής μπαίνουν 2 από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, ο στόχος 1 για τη Μηδενική Φτώχεια και ο Στόχος 2 για τη Μηδενική Πείνα, εστιάζοντας στο ζήτημα της Διατροφικής Δικαιοσύνης. 

       Στα πλαίσια του προγράμματος την Παρασκευή 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή συνάντηση “Ρωτήστε τους ειδικούς: Από πού προέρχεται η σοκολάτα που τρώμε; “ Ένα παραμύθι για το ταξίδι του σπόρου της σοκολάτας γίνεται η αφόρμηση ώστε τα παιδιά να προσεγγίσουν την έννοια και την πρακτική του δίκαιου εμπορίου και να αναστοχαστούν πάνω σε ζητήματα διατροφικής δικαιοσύνης (άλλοι πετούν το φαγητό κι άλλοι πεινούν). Θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό σεμινάριο με εισηγήτρια την κ. Ελένη Σταμούλη, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Νέων μέσω Μη Τυπικής Μάθησης, μαζί με άλλα σχολεία, με κλειστή τη δική μας κάμερα και ανοιχτό το μικρόφωνό μας σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε κάποια ερώτηση.


1ο Εργαστήριο  "Ο θησαυρός"  28/3/2024

  • Αφόρμηση το παιχνίδι "ο θησαυρός". Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μοιραστεί ένας θησαυρός. Ποιος είναι ο πιο δίκαιος;


  • Γνωριμία με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα με τον στόχο 1 για τη Μηδενική Φτώχεια και τον Στόχο 2 για τη Μηδενική Πείνα. 

  • Γνωριμία με την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  • Γνωρίζουμε πώς ζουν παιδιά από την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Τι συνηθίζουν να τρώνε; Φύλλο Εργασίας 1 στο σχολείο.



  • Γινόμαστε ντετέκτιβ και ψάχνουμε τα ντουλάπια και τα ψυγεία μας. Από πού προέρχονται τα τρόφιμα που τρώμε; Φύλλο Εργασίας 2 για το σπίτι.

2ο Εργαστήριο-Webinar  "Ρωτήστε τους ειδικούς"  29/3/2024

  • Παρακολουθήσαμε την διαδικτυακή ενημέρωση "Από πού προέρχεται η σοκολάτα που τρώμε; "
  •  Ένα παραμύθι για το ταξίδι του σπόρου της σοκολάτας έγινε η αφόρμηση ώστε τα παιδιά να προσεγγίσουν την έννοια και την πρακτική του δίκαιου εμπορίου και να αναστοχαστούν πάνω σε ζητήματα διατροφικής δικαιοσύνης.
  • Ακολούθησε συζήτηση πάνω σε όσα παρακολουθήσαμε στην ενημέρωση και εντοπίσαμε κοινά με την παραγωγή, διακίνηση και πώληση των ντόπιων γεωργικών προϊόντων. 



3ο Εργαστήριο "Από πού προέρχονται τα τρόφιμα που τρώμε;" 3/4/2024
  • Μελετήσαμε το Φύλλο Εργασίας 2 και τα στοιχεία που μάζεψαν οι μαθητές από την έρευνα στα ντουλάπια της κουζίνας τους. Συνειδητοποιήσαμε πως τρώμε τρόφιμα που έρχονται από πολύ μακριά όπως τον Καναδά, τη Βενεζουέλα, την Ιαπωνία και την Κίνα. 
  • Έπειτα αναφερθήκαμε στα προϊόντα που παράγονται στην Ημαθία και μελετήσαμε το χάρτη με τα τοπικά προϊόντα της Ελλάδας. 
  • Φύλλο εργασίας 3 με τοπικά προϊόντα για το σπίτι.



4ο Εργαστήριο "Τοπικά προϊόντα" 4/4/2024
  • Μελετήσαμε το Φύλλο Εργασίας 3 και τα στοιχεία που μάζεψαν οι μαθητές από την έρευνα τους για τα τοπικά προϊόντα και συμπληρώσαμε το μεγάλο χάρτη της τάξης.
  • Αναφερθήκαμε στο δίκαιο εμπόριο και στα ροδάκινα Ημαθίας και διακίνησή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.


5ο Εργαστήριο-Webinar  "Ρωτήστε τους ειδικούς"  9/4/2024

  • Παρακολουθήσαμε την διαδικτυακή ενημέρωση "Τρόφιμα για Όλους: Εξερευνώντας τη Διατροφική Δικαιοσύνη".
  • Η εισηγήτρια Αναστασία ΛύτουΓεωπόνος και Τεχνικός Τροφίμων έφερε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με τη δίκαιη, χωρίς εμπόδια πρόσβαση των ανθρώπων σε επαρκές, υγιεινό και ασφαλές φαγητό. Συζητήθηκαν χαρακτηριστικές ανισότητες στην πρόσβαση στα τρόφιμα καθώς και τρόποι με τους οποίους το πρόβλημα της Διατροφικής Δικαιοσύνης θα μπορούσε να μετριαστεί.
  • Ακολούθησε συζήτηση πάνω σε όσα παρακολουθήσαμε στην ενημέρωση.




6ο Εργαστήριο "Διατροφική Δικαιοσύνη-Αφίσα για το διαγωνισμό" 11/4/2024



  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοτέχνησαν ομαδικά μια αφίσα με θέμα τη Διατροφική Δικαιοσύνη με το σύνθημα: "Όλα για όλους και ΟΧΙ όλα για έναν!" για τον 1ο μαθητικό διαγωνισμό αφίσας της ActionAid.
  • Παράλληλα κάθε μαθητής ετοίμασε και τη δική του αφίσα με το ίδιο σύνθημα.










Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

 Σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου 1821




    Σήμερα παρακολουθήσαμε τη σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου 1821 που ετοίμασαν οι μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας. Είδαμε βίντεο, ακούσαμε αφηγήσεις, τραγούδια, απαγγελίες και παρακολουθήσαμε μικρά θεατρικά δρώμενα και χορούς με αμείωτο ενδιαφέρον! Ταξιδέψαμε στο χρόνο, συγκινηθήκαμε, προβληματιστήκαμε και θαυμάσαμε την ανδρεία και την αυτοθυσία των προγόνων μας. 





    Μια μαθήτρια μας διάβασε το υπέροχο κείμενο του Μακρυγιάννη και μας άγγιξε βαθιά: 

Γιάννης Μακρυγιάννης

[Είμαστε εις το «εμείς»]

Ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κι εμένα να γράψω ότι τούτην την 

πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και 

φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι 

άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να 

ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι 

όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος. 

Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του 

και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται 

πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» 

κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, 

αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.















Μακάρι να γίνουν οι ήρωες παράδειγμα προς μίμηση 

και να μάθουμε κι εμείς να ζούμε στο "εμείς"!!!



Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η πατρίδα μας!!!





















Καλλιτεχνώντας με θέμα την 25η Μαρτίου...










 Σήμερα μάθαμε πώς να κάνουμε Κάρπα



Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 η γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Ελένη Λεωνίδα μας έμαθε πώς να καλούμε το ΕΚΑΒ όταν κάποιος σταματάει ν' αναπνέει μπροστά μας και μας έδειξε πώς να κάνουμε Κάρπα. Όλοι μας δοκιμάσαμε να κάνουμε ΚΑΡΠΑ με ρυθμό και δύναμη.

Τι είναι η Κάρπα και πώς γίνεται;

Με τον όρο βασική υποστήριξη ζωής, γνωστή και ως, Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ΚΑΡΠΑ, εννοείται η χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνευστικών εμφυσήσεων σε θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει, δηλαδή έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Χωρίς την έγκαιρη υποστήριξη της ζωής, η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς με αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μειώνεται δραματικά. Συγκεκριμένα, για κάθε λεπτό που περνάει χωρίς απινίδωση και ΚΑΡΠΑ, η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς μειώνεται κατά 10%.

















Μας έδειξε ακόμη πώς να δίνουμε τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση λιποθυμίας,





Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Παραμύθι μύθι μύθι 

το κουκί και το ρεβύθι... 



      Σήμερα ήρθε μια Παραμυθού στο σχολείο μας και μας είπε παραμύθια. Παραμυθού κανονική, με τα όλα της... τα αραχνοΰφαντα υφάσματά της, τα αναμμένα κεράκια της, τα μουσικά όργανα, την εκφραστικότητα, το κέφι και τη ζωντάνια της. 





      Η κ. Κατερίνα Κλεάρχου, μας αφηγήθηκε τρία παραδοσιακά παραμύθια για την Αποκριά, τα έθιμα, τους χαρταετούς, τη νηστεία, τη Σαρακοστή, την αγάπη για την οικογένεια, το σεβασμό για τους παππούδες, την αλληλοβοήθεια, την ανάγκη για προσωπική ελευθερία!!! Μας ταξίδεψε σε άλλους κόσμους, όμορφους, και μας μάγεψε! Ακούσαμε προσεκτικά τις ιστορίες της, τραγουδήσαμε μαζί της, πιάσαμε το ρυθμό, γίναμε μια δυνατή ομάδα, βοηθήσαμε τους ήρωες, παίξαμε χάσκα και καταδιασκεδάσαμε! 

      Θέλουμε να ξανάρθει!!!