Εμείς

Εμείς
Εμείς

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Περιήγηση στον κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης






   Την Πέμπτη 30 Μαΐου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Logic, Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κατερίνη. 

Είδαμε τα εξής εκθέματα:

• Λειτουργίες και Ιστορία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας : Εικονόγραμμα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με παιχνίδια της PLAYMOBIL

•Ιστορία των Υπολογιστών : Σειρά μουσειακών υπολογιστών, σκληρών δίσκων κ μονάδων αποθήκευσης από το 1981 μέχρι σήμερα

•Ιστορία των τηλεπικοινωνιών και της μετάδοσης πληροφοριών : Σειρά μουσειακών συσκευών τηλεφώνων, τηλεφωνικών κέντρων, τηλετύπων, fax , ραδιοφώνων, τηλεοράσεων συσκευών αποθήκευσης και αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, μηχανές λήψεως και προβολής

•Διατάξεις και κατασκευές για την επεξήγηση φυσικών φαινομένων ,μηχανών και θεωρίας της Φυσικής (Πηνία Tesla , Μηχανές Van der Graaf, κινητήρες Stirling , ασύρματη μεταφορά ενέργειας, κατασκευές στατικού ηλεκτρισμού, σωλήνας Rubens για στάσιμα κύματα, οπτικές ίνες κ μεταφορά πληροφορίας, ιδιότητες του φωτός, γυροσκόπιο , μαγνητική αιώρηση , εκκρεμές του Foucault ύψους 7 μέτρων)

•Μέτρα και σταθμά : Μουσειακή συλλογή ζυγαριών και σταθμών

•Πειραματική διάταξη για την αίσθηση της βαρύτητας και της κίνησης στο φεγγάρι και σε άλλους πλανήτες

•Πειραματικές διατάξεις για πειράματα Χημείας και Βιολογίας.












 












Το Μουσείο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙΠΑΕ στην Κατερίνη ( απέναντι από το κτίριο πρώην ΙΚΑ), είναι επισκέψιμο καθημερινά ( Δευτέρα- Παρασκευή) 10.00-14.00 για σχολικές ή ομαδικές επισκέψεις και κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή από τις 19.00 μέχρι τις 21.00 για το κοινό. Τα Σαββατοκύριακα θα λειτουργεί κατόπιν εβδομαδιαίας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Η είσοδος για το έτος 2023-2024 είναι ελεύθερη.

Μετά το Μουσείο συνεχίσαμε τη μέρα μας με παιχνίδι στο εντυπωσιακό Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας που είναι ιδανικό για μια απόδραση στη φύση. Στο σημείο λειτουργεί πολυχώρος εκδηλώσεων με εστιατόριο, καφετέρια και παιδική χαρά. 

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

 Η χελώνα καρέτα καρέτα στην τάξη μας






Η χελώνα Καρέτα - Καρέτα (Caretta caretta) είναι είδος θαλάσσιας χελώνας με παγκόσμια κατανομή. Ανήκει στην οικογένεια Cheloniidae.

Οι χελώνες αυτές έχουν, κατά μέσο όρο, τελικό μήκος  καβουκιού 90 cm, αν και έχουν καταγραφεί άτομα με μήκος έως και 280 cm. Μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 kg, ενώ υπάρχουν καταγραφές που ξεπερνούν τα 450 kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το καβούκι είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Μέχρι να ενηλικιωθεί η χελώνα δεν είναι ορατές φυλετικές διαφορές.

Η θαλάσσια χελώνα απαντά στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Ελλάδα (ιδίως οι ακτές της Ζακύνθου - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και της Κυπαρισσίας) είναι η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος κατά μήκος της Μεσογείου, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως. Η χελώνα Caretta περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα και σε εκβολές ποταμών, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά.

Έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής: τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών και στη συνέχεια μένουν ανενεργές και δεν ξανά-ωοτοκούν για δύο έως τρία έτη. Φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 17-33 ετών και έχει διάρκεια ζωής 47-67 χρόνια

Είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα του βένθους. Τα μεγάλα και ισχυρά σαγόνια της χρησιμεύουν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κομματιάσει το θήραμά του. Τα αυγά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χερσαίους θηρευτές. Μόλις οι χελώνες ενηλικιωθούν, το μεγάλο μέγεθός τους προσφέρει προστασία από τους περισσότερους θηρευτές, με εξαίρεση ορισμένους καρχαρίες.

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίχτυα στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες. Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν γενικότερη συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες. Σε αυτά τα πλαίσια, το 1983 συστάθηκε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών» ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη, την προστασία και την περίθαλψη των χελωνών Caretta, καθώς και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες ελληνικές παραλίες ωοτοκίας τους.




«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» 

     Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 το σχολείο μας επισκέφτηκε την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα για τις μέλισσες και το μέλι. Παρόλο που έβρεχε, είδαμε τις κυψέλες που φτιάχνουν οι μέλισσες, γίναμε μελισσοκόμοι και παίξαμε παιχνίδια, είδαμε την γύρη και φτιάξαμε γλυκάκι από μέλι. Τα παιδιά απόλαυσαν την επίσκεψή μας και έδειξαν ενδιαφέρον για την όλη διαδικασία.











Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή:

 «Η Κοινωνία των Μελισσών»

 Ωφελιμότητα και Προϊόντα είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στην κοινωνία, στους ρόλους, τις εργασίες, τις συμπεριφορές και τη σπουδαιότητα των μελισσών για τη ζωή των ανθρώπων και των ζώων καθώς και τα προϊόντα που μας δίνει. Έχει δίωρη διάρκεια και προβλέπει δραστηριότητες τόσο στο πεδίο, όσο και στο εργαστήριο. Απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νήπια-Στ΄) και η εφαρμογή του είναι ανάλογη της ηλικίας της κάθε σχολικής ομάδας. Το εκπαιδευτικό υλικό (πληροφοριακό υλικό, εικόνες και videos) προέρχεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή κου Χαριζάνη Πασχάλη. 

Σύντομη περιγραφή προγράμματος: 

1. Στο Μελισσοκομικό Πάρκο: παρατήρηση του πάρκου με τα μελισσοκομικά φυτά, εισαγωγικές πληροφορίες, ξενάγηση στον εξοπλισμό του μελισσιού και τα εργαλεία του μελισσοκόμου, παρατήρηση της εκπαιδευτικής κυψέλης και κινητικό παιχνίδι. 

Η/ο εμψυχωτής δίνει τις εισαγωγικές πληροφορίες για την κοινωνία των μελισσών -Παρατηρούμε τα μέρη μίας άδειας κυψέλης, το κερί στις κηρήθρες, τον βασικό μελισσοκομικό εξοπλισμό, την εκπαιδευτική κυψέλη με το ζωντανό μελίσσι φορώντας τα προστατευτικά καπέλα. 

• Εκπαιδευτική κυψέλη με μέλισσες και διάφανα πλαϊνά τοιχώματα για παρατήρηση: Εδώ τα παιδιά φορούν το μελισσοκομικό καπέλο με το δίχτυ και πλησιάζουν να δουν την κυψέλη με τις ζωντανές μέλισσες. 

• Κανονική κυψέλη -Σε αυτήν την κυψέλη δεν θα υπάρχουν μέλισσες. Θα ανοίξουμε το καπάκι και μέσα θα βρούμε τα πλαίσια που θα οργανώσουν την κυψέλη.













2. Στο Εργαστήριο: Ζαχαροπλαστική για το δικό μας πρωτότυπο υγιεινό γλυκάκι. Προβολή ολιγόλεπτων videos του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέματα «Η μέλισσα και το περιβάλλον» και «Μέλισσα και προϊόντα». Δημιουργία ετικέτας για τα προϊόντα της μέλισσας. Τα παιδιά παρατηρούν συσκευασίες προϊόντων και δημιουργούν την ετικέτα για τα προϊόντα που θα επιλέξουν.